fallback

Със заема от 1,5 млрд. евро ще се рефинансира дълг в началото на 2015

24.06.2014 | 23:32

Министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че няма никакви предпоставки да се правят изводи в средата на годината, че трябва да се актуализира бюджетът.

„Изпълнението за първите четири месеца на приходната част е 30,5% от годишните приходи. Това е най- доброто са последните пет години. Ако това ни се вижда лошо, значи предните години е било катастрофално. За разлика от други години, сега има и буфери, така че запазвам висока степен на увереност, че няма да се стигне до актуализация. Това зависи и от начина, по който страната ще премине през политическата криза, на която сме свидетели. Не вярвам политическата криза да увеличи приходите в бюджета, по- скоро има рискове за обратното“, каза премиерът.

По отношение на заема за 1,5 млрд. евро премиерът обясни, че средствата ще бъдат изразходвани за рефинансиране на дълг в началото на 2015г., емитиран 2002г., както и ще бъде покрит планирания бюджетен дефицит. Министър-председателят подчерта, че въпреки апокалиптичните картини и крясъци за лошо фискално състояние, които напоследък чухме, България е между първите пет от 28-те страни-членки като равнище на дълг и текущ дефицит.

Той обеща да насърчи външната търговия да направи преструктуриране на търговските представителства като открие такива в страни, които са по-перспективни за нашия експорт, в това число Близкия изток и Средноазиатските страни.

"Ще закрием търговски представителства в европейски страни, които не дават добри резултати. Европа вече е свободен пазар и няма нужда контактите да стават през търговски представителства“, съобщи премиерът на срещата с НПО на 24 юни..

На въпрос за КТБ, министър-председателят обясни, че в момента банковият надзор е вкарал квестори в банката, чиято задача е да оценят активите и да преценят дали банката е декапитализирана, или не. „Това сигурно ще отнеме поне седмица. Междувременно, за да бъдат спокойни гражданите за своите влогове, съвместно с БНБ и лично с мое участие разработихме схемата, която вече е оповестена, при която по същество банката ще смени акционерите си и ще влязат фондът за гарантиране на влоговете и ББР“, заяви министър-председателят.

Той уточни, че по закон след оценката на активите и пасивите се изисква да бъдат поканени действащите акционери да попълнят недостига на средства и да осигурят ликвидни средства – „нещо, в което се съмняваме, че ще стане, очевидно и цялото общество се съмняваше, затова се създадоха напрежения и това доведе до изработването на плана, който беше представен“, коментира премиерът Орешарски.

Орешарски отново потвърди, че на 21 юли банката ще бъде отворена и ще разполага с достатъчно ликвидни средства, така че да може да възстанови нормалната дейност, от което зависят не само спестяванията на гражданите, които са сложени там, а и нормалното функциониране на редица други предприятия, които имат авоари и разплащателни сметки в банката.

Той подчерта, че банковата система се регулира и надзирава от Централната банка и водещата роля е на БНБ. „Ние активно я подкрепяме в нейните усилия да реши този въпрос“, заяви г-н Орешарски.

На заседанието на Министерския съвет на 25 юни ще бъде приет последен, но не окончателен вариант на Споразумението за партньорство, който ще бъде изпратен в Брюксел, за да се финализират разговорите.

Орешарски коментира и подписаните споразумения на равнище компания Южен поток-България, и каза, че според него те не пораждат никакви неустойки за нашата страна. „Това, че в момента има уведомително официално писмо на ЕК, с което се поставя под въпрос компетентността на правителството да сключи междуправителственото споразумение от 2008г., е въпрос, по който внимателно ще отговорим“, каза премиерът и напомни, че има и още няколко аспекта в питането.

Попитан за състоянието на Черноморието, министър-председателят изтъкна, че е крайно време да се приемат градоустройствените планове и да се знае как ще се развиват отделните населени места.

За бедствието от миналата седмица премиерът заяви, че се чака оценка за щетите и ще бъдат отпуснати средства. „Страхувам се, че няма да стигнат средствата, но ще търсим и допълнително пренасочване на бюджетни средства, за да подпомогнем поне най- спешните ремонти, които трябва да се направят. Всички засегнати имат право на еднократна социална помощ. Отделно за семействата на загиналите ще отпуснем еднократно обезщетения“, добави Орешарски.

 

 

 

 

 

fallback
Още от България
fallback