Със заема от 1,5 млрд. евро ще се рефинансира дълг в началото на 2015

24.06.2014 | 23:32
Със заема от 1,5 млрд. евро ще се рефинансира дълг в началото на 2015

Министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че няма никакви предпоставки да се правят изводи в средата на годината, че трябва да се актуализира бюджетът.

„Изпълнението за първите четири месеца на приходната част е 30,5% от годишните приходи. Това е най- доброто са последните пет години. Ако това ни се вижда лошо, значи предните години е било катастрофално. За разлика от други години, сега има и буфери, така че запазвам висока степен на увереност, че няма да се стигне до актуализация. Това зависи и от начина, по който страната ще премине през политическата криза, на която сме свидетели. Не вярвам политическата криза да увеличи приходите в бюджета, по- скоро има рискове за обратното“, каза премиерът.

По отношение на заема за 1,5 млрд. евро премиерът обясни, че средствата ще бъдат изразходвани за рефинансиране на дълг в началото на 2015г., емитиран 2002г., както и ще бъде покрит планирания бюджетен дефицит. Министър-председателят подчерта, че въпреки апокалиптичните картини и крясъци за лошо фискално състояние, които напоследък чухме, България е между първите пет от 28-те страни-членки като равнище на дълг и текущ дефицит.

Той обеща да насърчи външната търговия да направи преструктуриране на търговските представителства като открие такива в страни, които са по-перспективни за нашия експорт, в това число Близкия изток и Средноазиатските страни.

"Ще закрием търговски представителства в европейски страни, които не дават добри резултати. Европа вече е свободен пазар и няма нужда контактите да стават през търговски представителства“, съобщи премиерът на срещата с НПО на 24 юни..

На въпрос за КТБ, министър-председателят обясни, че в момента банковият надзор е вкарал квестори в банката, чиято задача е да оценят активите и да преценят дали банката е декапитализирана, или не. „Това сигурно ще отнеме поне седмица. Междувременно, за да бъдат спокойни гражданите за своите влогове, съвместно с БНБ и лично с мое участие разработихме схемата, която вече е оповестена, при която по същество банката ще смени акционерите си и ще влязат фондът за гарантиране на влоговете и ББР“, заяви министър-председателят.

Той уточни, че по закон след оценката на активите и пасивите се изисква да бъдат поканени действащите акционери да попълнят недостига на средства и да осигурят ликвидни средства – „нещо, в което се съмняваме, че ще стане, очевидно и цялото общество се съмняваше, затова се създадоха напрежения и това доведе до изработването на плана, който беше представен“, коментира премиерът Орешарски.

Орешарски отново потвърди, че на 21 юли банката ще бъде отворена и ще разполага с достатъчно ликвидни средства, така че да може да възстанови нормалната дейност, от което зависят не само спестяванията на гражданите, които са сложени там, а и нормалното функциониране на редица други предприятия, които имат авоари и разплащателни сметки в банката.

Той подчерта, че банковата система се регулира и надзирава от Централната банка и водещата роля е на БНБ. „Ние активно я подкрепяме в нейните усилия да реши този въпрос“, заяви г-н Орешарски.

На заседанието на Министерския съвет на 25 юни ще бъде приет последен, но не окончателен вариант на Споразумението за партньорство, който ще бъде изпратен в Брюксел, за да се финализират разговорите.

Орешарски коментира и подписаните споразумения на равнище компания Южен поток-България, и каза, че според него те не пораждат никакви неустойки за нашата страна. „Това, че в момента има уведомително официално писмо на ЕК, с което се поставя под въпрос компетентността на правителството да сключи междуправителственото споразумение от 2008г., е въпрос, по който внимателно ще отговорим“, каза премиерът и напомни, че има и още няколко аспекта в питането.

Попитан за състоянието на Черноморието, министър-председателят изтъкна, че е крайно време да се приемат градоустройствените планове и да се знае как ще се развиват отделните населени места.

За бедствието от миналата седмица премиерът заяви, че се чака оценка за щетите и ще бъдат отпуснати средства. „Страхувам се, че няма да стигнат средствата, но ще търсим и допълнително пренасочване на бюджетни средства, за да подпомогнем поне най- спешните ремонти, които трябва да се направят. Всички засегнати имат право на еднократна социална помощ. Отделно за семействата на загиналите ще отпуснем еднократно обезщетения“, добави Орешарски.