Лекари изготвиха декларация с искане за кадрови реформи

Лекарският съюз отхвърли рамковия договор за догодина и проведе протестен митинг.

15.12.2012 | 14:04
Лекари изготвиха декларация с искане за кадрови реформи
Лекари изготвиха декларация с искане за кадрови реформи

Лечението на тежки онкологични заболявания, коремната хирургия, урологията, ортопедията и други специалности е силно затруднено заради недофинансираните клинични пътеки, оплакаха се днес медици по време на проведено заседание, на което бе отхвърлен Националният рамков договор за догодина.

Финансовата рамка за здравеопазването остава такава, каквато е гласувана в парламента - 2.7 милиарда лева ще разполага НЗОК и 300 милиона лева - Министерството на здравеопазването. Как ще бъдат разпределяни тези пари няма да знаем, защото не сме страна по договора, обясни председателят на съюза Цветан Райчинов на протестен митинг в Пловдив срещу здравната политика на кабинета (виж видео файла).

Наред с финансовите проблеми, Българският лекарски съюз обсъди и прие две декларации – едната e до Борисов с искане за оставката на Симеон Дянков. "Вицепремиерът постоянно твърди, че в здравния сектор няма реформа, изкара виновни "алчните" лекари и фармацевтичните компании, както и четиримата сменени здравни министри. Елементарната логика сочи, че когато се сменят четирима и нещата не вървят, следва да бъде освободен и ресорният в кабинета". Другата декларация е срещу превръщането на касата в политически инструмент.

Рамковият договор е правен проблем и нищо не зависи от касата. Министерството на здравеопазването определя политиката, длъжни сме да се съобразим с нея – добра или лоша, каза  управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. "Процедурата е такава, че договорът може да бъде приет от Министерски съвет и без подписа на съюза".

Ресорният министър Десислава Атанасова не коментира отказа на Лекарския съюз.