Държавата продава дела си в Международен панаир-Пловдив

Преди това дружеството трябва да бъде извадено от забранителния списък за приватизация.

14.12.2012 | 17:40
Държавата продава дела си в Международен панаир-Пловдив
Държавата продава дела си в Международен панаир-Пловдив

Държавата ще продаде дела си в „Международния панаир-Пловдив" през Българската фондова борса. Преди това дружеството ще бъде извадено от забранителния списък за приватизация. Това предвиждат промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, внесени от Министерския съвет в Народното събрание.

Делът на държавата е почти 50 % от капитала на дружеството. С под половината от акциите държавата не може да участва пълноценно в управлението на компанията и през последните години не е получавала дивидент, става ясно от мотивите на законопроекта.

Вносителите са убедени, че ако дружеството стане публично, ще се постигне по-голяма прозрачност в управлението му и ще се подобри контролът върху дейността му. Собственикът на мажоритарния пакет Георги Гергов коментира, че има интерес към евентуалната продажба на държавния дял през борсата, защото за него не е без значение кой ще му е съдружник. През лятото държавата окончателно загуби съдебния спор с Гергов. Преди шест години той получи без търг или конкурс миноритарен дял в дружеството, като впоследствие увеличи броя на притежаваните акции до 51 на сто, изкупувайки акциите на по-малки акционери.

Настоящото правителство оспори и загуби двете увеличения на капитала, с които частното участие достигна 49%.