МОСВ: Започва укрепването на язовири за 2,35 милиона лева

Финансирането е по оперативна програма "Околна среда 2014-2020"

13.02.2019 | 17:15 Редактор: Ивайло Николов
МОСВ: Започва укрепването на язовири за 2,35 милиона лева

В общините Габрово, Гълъбово и Свиленград ще бъдат укрепени язовирите "Синкевица", "Хайдушко кладенче" и "Келанджика". Проектите ще се изпълняват по оперативна програма "Околна среда 2014-2020", съобщи Министерството на околната среда и водите.

Проектът на община Габрово предвижда рехабилитация на язовир „Синкевица“ и съоръженията към него, така че язовирът да изпълнява функциите си на регулиращо съоръжение. Ще се подобри техническото състояние и ще се повиши готовността за реакция при наводнения. 

С подписването на договора с община Гълъбово се дава началото на дейностите по възстановяване и укрепване на язовирната стена на яз. „Хайдушко кладенче“ и съоръженията по нея.

Проектът на община Свиленград е за превенция и управление на риска от наводнения за населените места по поречието на реките Левченска и Марица, опазване живота на хората и защита на стратегически обекти като магистрала „Марица“ и ГКПП „Капитан Андреево“. Ще бъде изградена оповестителна система на територията на община Свиленград като част от Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

С изпълнението на трите проекта близо 61 хил. жители ще се ползват от мерките за защита от наводнения. Общият размер на инвестицията по трите договора е 2,35 млн. лв., осигурени изцяло от оперативната програма, пише INVESTOR.BG. Срокът за изпълнение на дейностите е 24 месеца.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК