Вместо забрана, депутати искат фонд за борба с пушенето

16% от пушачите са спрели да посещават заведения след 1 юни, сочи изследване на НЦИОМ.

12.12.2012 | 12:53
Вместо забрана, депутати искат фонд за борба с пушенето
Вместо забрана, депутати искат фонд за борба с пушенето

Специален фонд за превенция и борба с тютюнопушеното предлагат независими депутати. Кирил Гумнеров и Стоян Иванов искат като начало в него да постъпят 5%, а после и 10 на сто от годишните приходи от акциза върху цигарите. Народните представители са изчислили, че става дума за около 90 млн. лева

Парите щели да отидат за организиране на превантивни кампании и стимулиране на бизнеса да отваря заведения за непушачи. Според Иванов подобна стъпка ще има много по-голям ефект за бюджета, отколкото пълната забрана.

Независимите депутати смятат, че в момента е много по-важно внесените от тях през септември поправки в Закона за здравето, които предвиждат да се върне старият режим със зали за пушачи и непушачи, да се разгледат и приемат максимално бързо, защото времето вече е студено, а заведенията фалират. Според депутатите забраната вече е донесла на бизнеса загуби за 238 млн. лева. Очаква се утре здравната комисия да обсъди на първо четене предложените промени.

Вече има нагласа в управляващите да върнат старото положение, при което заведенията бяха разделени за пушачи и непушачи, твърдят източници от ГЕРБ.

16% от пушачите са спрели да посещават заведения след 1 юни 2012, когато беше въведена пълната забрана за тютюнопушене на закрито, сочи изследване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ), проведено сред 1000 души. По-често вкъщи са си останали мъже на възраст между 30 и 49 години, както и роми. 46% твърдят, че никога не са пушили - главно жени и възрастни хора, а 12 на сто се определят като бивши пушачи.

69 на сто от анкетираните пушачи преценяват, че сега пушат точно толкова, колкото и преди влизането в сила на забраната за тютюнопушене на обществени места. 61% от участвалите в изследването бивши пушачи твърдят, че отказът им от тютюнопушене е в резултат на техен личен избор.