fallback

Не подкрепяме Македония за преговорите с Брюксел

Eдва 8% от българите подкрепят безусловно членството според изследване.

10.12.2012 | 20:19

Македония вероятно няма да получи дата за начало на преговори за членство в Европейския съюз. Решението трябваше да бъде взето тази седмица на Съвета на лидерите, но България, Франция, Германия и Гърция са отказали да приемат датата, съобщи тази вечер националната телевизия. Темата е в дневния ред на утрешната среща в Брюксел на европейските външни министри.

По време на дипломатическа среща миналата седмица Австрия, Унгария, Великобритания и още 11 държави са били доволни от постигнатото от Скопие, но срещнали резерви от страна на българските власти.

От Европейската комисия са предложили да започнат преговорите през юни догодина, като паралелно се търси и решение на спора с Гърция за името на страната.

"Страната трябва да се води от принципите, залегнали в декларацията, подписана с България, която урежда езиковите и териториални претенции между двете страни", коментира преди месец външният министър Николай Младенов по време на среща с негови балкански колеги.

Междувременно изследване в страната, направено в началото на месеца от НЦИОМ, показва, че едва 8% от българите подкрепят безусловно членството. Според 44% Скопие трябва да получи "зелена светлина" към Обединена Европа, само ако прекрати антибългарската пропаганда, 18% са категорично против приемането.

fallback
Още от България
fallback