fallback

Българите стват все по-взискателни към хотелите

Любими дестинации за Коледа и Нова година са Гърция и Турция.

08.12.2012 | 15:05

Българите са станали по-взискателни към базата и района, който посещават, а заради финансовата криза почивките в петзвездни хотели в чужбина са заменени от такива у нас, казва в интервю за БТА Антон Пенев, представител на голяма българска туроператорска фирма. Ограничените финансови възможности са накарали българите и да намалят броя на дните за почивка.

Извън страната любими дестинации за Коледа и Нова година са Гърция и Турция, като постепенно се засилва интересът към Сърбия и Македония. По-заможните българи пък все по-често избират екзотичните дестинации - Куба, Тайланд, Бали и Доминикана. Българска реч все по-често се чувала и на круизните кораби в района на Средиземно море, твърди Пенев.

Очакванията са в края на годината да бъде отчетен ръст чуждите туристи от около 10 на сто, като броят на гостите от чужбина вероятно ще е между 3 и 4 млн. души. 

Пазарът на туроператорските фирми у нас е пренаситен. При активно население от около 6 милиона души, от които организирани почивки ползват 1.5 милиона души, имаме регистрирани 3000 туроператорски агенции. Имаше фирми, които се сринаха и това се отрази негативно и на останалите, обобщава Пенев.

fallback
Още от България
fallback