Фармацевти в цялата страна работят с жълти жилетки

Недоволството е породено от новата система за верификация на лекарствата

05.02.2019 | 13:41 Редактор: Ралица Братанова
Фармацевти в цялата страна работят с жълти жилетки

Фармацевтите работят с жълти жилетки. Протестът е срещу новата наредба, която ги задължава да поставят нов софтуер в аптеките. Целта е да се регистрира всяка продажба и до пациентите да достигат лекарства, които не се фалшиви. 

Системата за верификация на лекарствата става задължителна за целия ЕС от 9 февруари. Целта е да се ограничат фалшивите медикаменти на пазара. Повече от половината аптеки у нас няма да успеят да въведат системата за разпознаване на фалшиви лекарства в поставения срок.

Голяма част от малките аптеки декларират, че нямат дори компютър, свързан със Здравната каса, и инвестиция в новия софтуер би довела до фалити.

Аптеките ще разполагат с преходен период от поне 6 месеца за въвеждане на системата за верификация на лекарствата, като през това време няма да им бъдат налагани глоби.

"Не сме против новата система по принцип, ние сме против начина, по който се въвежда и най-вече против това, че министерството ще отложи наказателните мерки вместо да вземе мерки да се въведе системата с необходимото финансиране. Големият казус в момента е това, че някой очаква аптеките да платят системата, а ние смятаме, че това е ангажимент на фирмите производители и до голяма степен на държавата", коментира фармацевтът Антон Вълев пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че за да се въведе системата за верификация, трябва да се отделят около 1500 лева на всяко гише в аптеката като начална инвестиция. Допълнително тя ще трябва да се поддържа, като всяко лекарство също ще трябва да се верифицира, за което никой не е съгласен да заплати.

"Няма как аптеките да платят една система, в която се защитава търговския интерес на фирмите производители на лекарства", категоричен е Антон Вълев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК