Дълговете към НАП ще се проверяват онлайн

Единното платежно нареждане ще спести 50 млн. лева на хазната.

07.12.2012 | 14:44
Дълговете към НАП ще се проверяват онлайн
Дълговете към НАП ще се проверяват онлайн

От 1 януари се въвежда единно платежно нареждане, с което ще се плащат всички публични задължения, съобщиха от НАП. От следващата сряда пък фирмите и гражданите ще могат по електронен път да проверяват дали имат непогасени задължения. Тази справка може да се направи от хората, които имат персонален идентификационен код, издаден от съответната данъчна служба. За издаването му се подава заявление в районните данъчни служби.

Чрез въпросния код ще се виждат данните както за изплатените, така и за дължимите суми. От приходната администрация съветват всеки да направи такава справка до края на годината и ако намери несъответствие, да се обърне към съответната администрация.

С въвеждането на единното платежно се очаква да се спестят 50 млн. лева, тъй като всички суми, дължими на централния бюджет(ДДС, данък печалба, личен подоходен данък, здравни и пенсионни вноски), ще могат с едно нареждане да се превеждат при това без да се посочва основание за плащането.

При тази схема с постъпилите суми ще се погасяват първо най-старите задължения, обясниха от НАП.

Хората, които имат стари задължения, които са изтекли по давност, ще трябва да подадат писмено възражение пред НАП, за да бъдат отписани, тъй като това не става автоматично, припомнят още данъчните. Задълженията, които е трябвало да се погасят през 2007, могат да се отпишат, в случай че оттогава досега хората от приходната администрация не са припомнили за тях или не са предприели обезпечителни мерки.