fallback

Депутатите разписаха сметката за приходите и разходите

Бюджет 2013 мина окончателно на второ четене.

06.12.2012 | 16:36

Парламентът прие окончателно Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 след 9-часово заседание. Дебатите в залата обаче почти липсваха.

Късно вчера народните представители одобриха бюджетите на общественото осигуряване и на здравната каса. Днес спор имаше само за детските надбавки и обезщетението за майчинство.

Въпреки протестите на майки пред сградата на парламента, размерът на детските остава замразен на 35 лева месечно, колкото е и в момента. Народното събрание прие и през следващата година държавата да продължи да осигурява децата, студентите и социално слабите върху половината от минималния осигурителен доход, а не върху целия - както първоначално предвиждаше Законът за здравното осигуряване. В резерва за неотложни разходи обаче се отделят до 30 млн. лева за основен ремонт и изграждане на детски ясли и градини.

Общините ще получат за държавно делегираните дейности 1.9 млрд. лева, решиха още държавните мъже. За ваучерите за храна през следващата година ще бъдат похарчени 160 млн. лева, което е с 20 млн. лева по-малко, отколкото за 2012.

С приемането на закона депутатите решиха електрическите автомобили да се освободят от данък по Закона за местните данъци и такси. Според одобрените текстове "електрически автомобили" са леки автомобили, които използват двигател с изцяло електрическо захранване и не притежават двигател с вътрешно горене.

Държавен фонд "Земеделие" няма да възстановява акциза, плащан от земеделските производители за горива.

За следващата година максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет, е 2 млрд. лева, а на държавните гаранции - 200 милиона лева.

На вчерашното заседание, което продължи 13 часа, бе приета макрорамката на бюджета, като всички предложения на опозицията бяха отхвърлени. Предвидени са приходи от 18.4 млрд. лева. Заложените разходи, трансфери и вноска за ЕС са над 19.206 млрд. лева, като вноската за ЕС е 908 млн. лева.

Това е възможно най-добрият бюджет за средствата, с които разполагаме, каза премиерът Бойко Борисов. Ще има повече пари за образование, за здравеопазване, много пари за култура, археология – традиционно за това, за което винаги сме давали – за инфраструктура, и за всичко останало, допълни той.

Бюджетът за 2013, последният за този мандат, е реалистичен, изпълним, който ще даде възможност за реален политически дебат, съсредоточен върху политики, вместо върху това как върви неговото изпълнение, каза пред журналисти в парламента заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.

fallback
Още от България
fallback