fallback

Нова контролна кула пусна столичното летище

В залата, на височина 55 метра, има място за шест души.

05.12.2012 | 19:38

Нова контролна кула влиза в експлоатация на Терминал 2 на столичното летище. В наблюдателната зала, на височина 55 метра, ще има място за шест души, отделно е предвидено помещение за работници, които в бъдеще ще строят нова писта на аерогарата. Изпълнителят "Главболгарстрой" е завършил строежа за една година. 

Средствата, в размер на 15 млн. лева, са осигурени от бюджета на държавното предприятие "Ръководство въздушно движение". Изпълнителят гарантира, че може да издържи земетресение до девета степен по Рихтер. С откриването поетапно ще бъде изведена от експлоатация действащата кула на стария терминал.

Мащабните ремонти на летището тепърва предстоят, не веднъж е заявявал директорът Веселин Пейков. Още следващата година ще започне работата по проект за нов терминал. Все още обаче не е ясно дали ще се строи трети или на мястото на терминал 1.

Инвестиционната програма на летището предвижда още изграждане на две нови пътеки за ролиране и нови бизнес перони, разкри Пейков пред Bulgaria ON AIR в началото на тази година.

Още от церемонтията вижте във видео файла.

fallback
Още от България
fallback