Скандал с фонд изкара учените на протест

Опасенията са, че пари се разпределят между фондации, близки до образователния министър.

05.12.2012 | 14:59
Скандал с фонд изкара учените на протест
Скандал с фонд изкара учените на протест

Скандал с финансиране на изследователски проекти изкара на протест учените. Напрежението ескалира, след като стана ясно, че с близо 15 милиона лева от фонд "Научни изследвания" ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 проекти. Опасенията на академичната общност са, че парите се разпределят между фирми и фондации, близки до образователния министър Сергей Игнатов.

С викове за оставка и хвърляне на домати пред един от входовете на образователното министерство, протестиращите поискаха анулиране на последната конкурсна сесия на фонда, приела спорното решение. "Протестът не е политически, дошли сме тук, за да се борим за правила. Искаме да се харчат правилно, а не да се дават парите на съмнителни фирми, регистрирани ден преди одобрението на проектите“, обяви Виктор Атанасов, главен асистент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Хората имат право да протестират, но обвиненията трябва да бъдат доказани, защото до момента проверката не показва фрапиращи нарушения, отговори на обвиненията Сергей Игнатов. Според него съвсем нормално е и Нов Български университет да участва в конкурсите, чиито ректор беше именно той преди да заеме министерския пост.

От 10 декември ще могат да се четат рецензиите, но на място, а не в интернет. Ако установим нарушения, естествено е да има преразглеждане, уверява министърът.

Министърът да даде обяснения в парламента по случая с класираните проекти, настоява президентът Росен Плевнелиев. "В тази връзка държа да уточня, далече съм от мисълта, че винаги трябва да чуем всички по спорни случаи, защото много често, когато аз бях министър, съм бил свидетел как губещи в обществена поръчка са давали всичко от себе си, за да се чуе техният глас". В случая обаче, по думите на държавния глава, било в интерес на министъра е да изясни случая пред депутатите.