След Гърция, България е най-корумпирана в ЕС

Държавните институции трябва да бъдат по-прозрачни, пише в доклад на Transparency International.

05.12.2012 | 10:40
След Гърция, България е най-корумпирана в ЕС
След Гърция, България е най-корумпирана в ЕС

България не е страната с най-много корупция в публичния сектор и заема позиция в "златната среда" по този показател в света, но все пак остава сред най-корумпираните в Европа.

Тя е на 75-o място в списъка от 176 държави в класацията за 2012 на международната организация Transparency International.

Организацията изготвя индекс за възприятие на корупцията, в който най-много точки получават страните, в които усещането за подкупност е най-малко, а 0 - най-корумпираните.

След България - на 94-о място, е Гърция. Ние сме предпоследни от страните в Европейския съюз, а гърците - последни.

Сред най-корумпираните страни остават Афганистан, Северна Корея и Сомалия. Най-дисциплинирани са Дания, Финландия и Нова Зеландия. Те са оценени с 90 точки, защото в тях има добър достъп до информация и правила, определящи поведението на държавните служители.

Миналата година растящото обществено възмущение от корумпирани правителства принуди няколко лидери да се оттеглят от властта, но след като шумът утихна, стана ясно, че в много страни все още са много високи нивата на подкупност, злоупотреба с власт и тайни сделки. Корупцията продължава да оказва в цял свят разрушително въздействие на обществото, пише в доклада.

Според изводите, две трети от страните, обхванати от проучването на организацията, са с индекси под 50, което показва, че държавните институции трябва да бъдат по-прозрачни, а от влиятелните държавни служители трябва да се търси по-голяма отговорност.