България е в "групата на песимистите" в ЕС

Всеки четвърти жител на общността живее във финансови трудности.

05.12.2012 | 08:56
България е в

България е в групата на седем страни-членки на Европейския съюз с най-песимистични очаквания по отношение на финансовото състояние на домакинствата през 2013, показват данни на Eurostat. Европейската статистика отчита също, че всеки четвърти жител на ЕС живее във финансови трудности.

С най-лоши очаквания за финансовото си бъдеще догодина, са гърците - всеки втори от анкетираните вижда пред себе си сериозни трудности, свързани с липса на средства. Следват гражданите на Унгария, Малта и Португалия. България също е в тази група на песимистите заедно с Литва и Италия. Тук с песимистични прогнози са около 40% от анкетираните.

Най-оптимистично настроени за финансовото си бъдеще догодина са жителите на Дания, Норвегия и Люксембург. В "златната среда" или в групата на реалистите са представителите на Полша, Белгия, Франция, Германия и Чехия.

Според проучването около 54% от анкетираните европейци очакват финансовото им състояние очакват да остане същото. Едва 14% прогнозират по-добри времена за семейните бюджети. Около 25% смятат, че кризата ще се задълбочи, а това ще се отрази негативно на портфейлите им.