fallback

Европа ни натиска да махнем доживотните присъди

Условията в затворите са неприемливи, пише в доклад на комисия към Съвета на Европа.

04.12.2012 | 13:11

Доживотният затвор без право на замяна да се премахне от българския Наказателен кодекс, настоява комисия към Съвета на Европа в свой доклад. Членовете определят сегашното законодателство като "нечовешко", тъй като не оставяло надежда за осъдения. Критиката идва седмица след изказване на вицепрезидента Маргарита Попова, която с подобни аргументи се обяви за промяна на най-тежкото наказание. С коментар по въпроса се включи и правосъдният министър Диана Ковачева. "Рано е да се даде отговор на въпроса дали да отпадне най-тежкото наказание, тъй като обществената дискусия не се е състояла докрай".

Материалните условия в затворите са неприемливи, пише още в доклада, след като пролетта членове на комисията направили инспекция в бургаския и варненския. Като основни проблеми са посочени пренаселеността и здравните грижи.

Делегацията е получила при посещението си данни за корупция сред надзирателите, заради което е препоръчала на правителството да вземе сериозни мерки, включително и конкретни разследвания. В отговор правосъдните власти са уверили наблюдателите, че вече са предприети конкретни мерки, уволнени са двама служители от бургаския затвор, а трето разследване е в ход.

fallback
Още от България
fallback