Европа ни натиска да махнем доживотните присъди

Условията в затворите са неприемливи, пише в доклад на комисия към Съвета на Европа.

04.12.2012 | 13:11
Европа ни натиска да махнем доживотните присъди
Европа ни натиска да махнем доживотните присъди

Доживотният затвор без право на замяна да се премахне от българския Наказателен кодекс, настоява комисия към Съвета на Европа в свой доклад. Членовете определят сегашното законодателство като "нечовешко", тъй като не оставяло надежда за осъдения. Критиката идва седмица след изказване на вицепрезидента Маргарита Попова, която с подобни аргументи се обяви за промяна на най-тежкото наказание. С коментар по въпроса се включи и правосъдният министър Диана Ковачева. "Рано е да се даде отговор на въпроса дали да отпадне най-тежкото наказание, тъй като обществената дискусия не се е състояла докрай".

Материалните условия в затворите са неприемливи, пише още в доклада, след като пролетта членове на комисията направили инспекция в бургаския и варненския. Като основни проблеми са посочени пренаселеността и здравните грижи.

Делегацията е получила при посещението си данни за корупция сред надзирателите, заради което е препоръчала на правителството да вземе сериозни мерки, включително и конкретни разследвания. В отговор правосъдните власти са уверили наблюдателите, че вече са предприети конкретни мерки, уволнени са двама служители от бургаския затвор, а трето разследване е в ход.