Работодатели дължат заплати за около 57 млн. лева

Най-некоректни са в строителния бранш.

03.12.2012 | 14:24
Работодатели дължат заплати за около 57 млн. лева

Работодателите дължат на работниците си заплати за общо около 57 милиона лева, съобщиха от Инспекцията по труда. Общият брой на установените нарушения в периода от януари до октомври 2012 е 28 452.

Най–големи суми за забавени трудови възнаграждения дължат работодателите на предприятия от сферата на строителството, хранителната индустрия, търговията на дребно и други. Най-много са проблемите в Софийска област, Пловдив и Русе.

Става дума за неизпълнени задължения на работодатели да начисляват и изплащат уговорените трудови възнаграждения, за неизплащане на гарантирания минимум от 60% от брутното възнаграждение, за неправомерни удръжки от трудовото възнаграждение, за неначислени и неизплатени възнаграждения за работа по време на официални празници, за нощен и извънреден труд и за неизплатени обезщетения за трудов стаж и професионален опит.

Над 210 милиона лева забавени трудови възнаграждения са изплатени от работодатели на работници и служители след намесата на инспекцията по труда от средата на 2009 година до ноември 2012.