fallback

Нов релсов път пропада, твърди бивш министър

Парите за строежа са от Брюксел, може да си имаме неприятности, смята Петър Мутафчиев.

01.12.2012 | 17:02

Новопостроената железопътна линия от Пловдив до Свиленград пропада, само пет месеца след пускането, предупреди днес пред радио "Фокус" бившият транспортен министър Петър Мутафчиев. "Влаковете ще трябва да се движат с по-ниска скорост, а не както е предвидено - 160 километра в час, ако искаме да няма инциденти".  

По време на последния парламентарен контрол червеният депутат е попитал транспортния министър Ивайло Московски за проблемния участък, но не получил удовлетворителен отговор. "Абсурдно беше обяснението му, че пропадането е, защото по време на строежа са се движели влакове. В никакъв случай не може да се приеме като оправдание за една несвършена работа".

"Някой трябва даде отговор и да понесе отговорността затова, защото ако подобни сигнали достигнат до Европейската комисия, ще имаме неприятности за средствата, които сме получили", категоричен е Петър Мутафчиев. Проектът, на стойност над 220 млн. евро, е финансиран по програмите ИСПА и "Транспорт".

Другият проблем, по думите на Мутафчиев, е че съоръженията все още не са предадени на общините, през които преминава железният път. "Това безстопанствено отношение води до съсипване и разрушаване на съоръженията. Освен това имам информация, че за да ползват асансьорите хора с двигателни проблеми трябва да информират началник-гара, за да бъдат отключени ".

На 1 юли премиерът преряза лентата в присъствието на еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хаан, президентът Плевнелиев и министрите Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов.

fallback
Още от България
fallback