Нов релсов път пропада, твърди бивш министър

Парите за строежа са от Брюксел, може да си имаме неприятности, смята Петър Мутафчиев.

01.12.2012 | 17:02
Нов релсов път пропада, твърди бивш министър

Новопостроената железопътна линия от Пловдив до Свиленград пропада, само пет месеца след пускането, предупреди днес пред радио "Фокус" бившият транспортен министър Петър Мутафчиев. "Влаковете ще трябва да се движат с по-ниска скорост, а не както е предвидено - 160 километра в час, ако искаме да няма инциденти".  

По време на последния парламентарен контрол червеният депутат е попитал транспортния министър Ивайло Московски за проблемния участък, но не получил удовлетворителен отговор. "Абсурдно беше обяснението му, че пропадането е, защото по време на строежа са се движели влакове. В никакъв случай не може да се приеме като оправдание за една несвършена работа".

"Някой трябва даде отговор и да понесе отговорността затова, защото ако подобни сигнали достигнат до Европейската комисия, ще имаме неприятности за средствата, които сме получили", категоричен е Петър Мутафчиев. Проектът, на стойност над 220 млн. евро, е финансиран по програмите ИСПА и "Транспорт".

Другият проблем, по думите на Мутафчиев, е че съоръженията все още не са предадени на общините, през които преминава железният път. "Това безстопанствено отношение води до съсипване и разрушаване на съоръженията. Освен това имам информация, че за да ползват асансьорите хора с двигателни проблеми трябва да информират началник-гара, за да бъдат отключени ".

На 1 юли премиерът преряза лентата в присъствието на еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хаан, президентът Плевнелиев и министрите Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов.