"България: гнили политики, гнили домати"

Британският Guardian коментира в обзорна статия "доматената революция" пред парламента.

01.12.2012 | 13:40

"България: гнили политики, гнили домати" – така видя в своя статия британският вестник Guardian разразилата се тази седмица "доматена война" пред парламента. На 24 ноември вечерта над 200 души, предимно възрастни, изразиха недоволството си срещу властта, въоръжени с плодове и зеленчуци.

Друг български сюжет също намира място в статията. "Николай Колев, български поет с брада като на Толстой, уведоми управляващите, че ще изрази несъгласието си с провежданите от техните институции политики като хвърли домат по всяка от тях, разказва Guardian. В обръщение до председателя на парламента, президента, премиера, ВСС шефовете на БНТ и БНР, дисидентът ги предупреди, че ще купи 6 развалени домата - по един за всяка институция. "Всички вие, които ръководите институции, сте пряко свързани със състоянието на страната ни за последните години". Според вестника няма перспективи такава революция да се случи, но Колев имал право.

В материала се цитира още неправителствената организация "Трансперънси интернешънал", според която България е задминала Гърция и е станала най-корумпираната държава в Европейския съюз, а Центърът за изследване на демокрацията е изчислил, че българите плащат средно по 150 000 подкупа на месец. "Премиерът Бойко Борисов, бивш пожарникар и телохранител, с черен колан по карате, който обеща в предизборната си кампания да се бори с корупцията, след три години управление все още не е показа, че е достатъчно твърд за да се справи с проблема".

Присъединяването на България към Европейския съюз беше прибързано и са остави страната нереформирана. За щастие, София няма големи дългове и националната икономика е стабилна. Но заради глобалната икономическа криза близо една трета от домакинствата се лишават от основни услуги и храни, като 8 процента пропускат хранения, според Световната банка. Европейските партньори на България трябва да я накарат да ускори реформите, настоява изданието.

Днешният посетител в София забелязва колко малко, като се изключат моловете, е построено за обществото. Българите, живели в комунизма, регистрират носталгията си по него във всяко следващо социологическо проучване. Стотици хиляди от децата им просто емигрират, допринасяйки за намаляване на населението, но и изпращайки издръжка на семействата си. 

"Земя, изковала културата си от злато още преди повечето европейци да оставят някакъв отпечатък и измислила кирилицата, не бива да се подценява. Българите с право гледат към Европа, защото съдбата им зависи, преди всичко от това дали европейският проект ще се провали или дали европейската демократична култура ще надделее. От това и може би от още малко домати", обобщава  Guardian.