fallback

Главният прокурор да е с 5-годишен мандат

Правосъдният министър одобри кандидатите за овакантения от Борис Велчев пост.

01.12.2012 | 13:13

Мандатът на главния прокурор би трябвало да бъде съкратен от седем на пет години, заяви днес по Дарик радио министърът на правосъдието Диана Ковачева. "Много се радвам, че има трима кандидати, действащи магистрати, които познават системата отвътре". За овакантения от Борис Велчев пост ще се борят заместник-главният прокурор Галина Тонева, шефът на апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов и председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Предстои всеки един от тримата да изложи своя концепция, като самото гласуване ще бъде най-вероятно в средата на декември. Временно изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов също смята, че мандатът трябва да е по-къс.

Министърът отказа да вземе отношение по въпроса, поставен тази седмица от вицепрезидента Маргарита Попова за отмяна на наказанието доживотен затвор без правно на замяна. "Да, не е хуманна присъдата, но от друга страна стоят близките на жертвите, които очакват справедливост и не могат да си представят, че след 20 години убиецът ще излезе на свобода".

Според Ковачева било рано е да се даде отговор на въпроса дали да отпадне най-тежкото наказание, тъй като обществената дискусия не се е състояла докрай. "Бих искала да чуя повече мнения. Ще се постарая да направя максимално широка дискусия по темата. Нека вземаме решения, когато чуем всички гледни точки"

fallback
Още от България
fallback