fallback

Парламентът забрани лова на кафява мечка

Отстрел вече ще се извършва само по предложение на земеделския министър.

30.11.2012 | 15:46

Парламентът забрани ловуването на кафява мечка с приетите днес на първо четене на промени в Закона за лова и опазване на дивеча.

Ловът ще е разрешен при опасност от застрашаване живота на хората, добитък или на насаждения, но след разрешение от специална комисия и предложение на министъра на земеделието Мирослав Найденов.

С приемането на промените в закона отпада съществуващата до този момент минимална квота за отстрел на мечки, която е 3 процента от популацията им в страната.

На практика с промяната се връща действащото до края на 2010 законодателство, коментира председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева.

От "Атака" са против приетата забраната с аргумента, че увеличената популация в Родопите е опасна за хората. "В България и Гърция има проблем със свръхпопулацията на кафявата мечка. Тази мярка ще доведе до още по-голямо увеличение", прогнозира депутатът Венцислав Лаков.

Според Димчо Михалевски от БСП проблемът ще се реши, ако започне разселване на мечките от хабитата, който обитават, защото той е малък. "Няма да подкрепим законопроекта и ще внесем промени в Закона за биологичното разнообразие, предвиждащи разселване на мечките".

По данни на земеделското министерство тази година са издадени 12 разрешителни, а са уловени две животни. През разрешителните са 15, а отстреляните мечки са девет.

fallback
Още от България
fallback