fallback

11 кандидати искат да строят връзката на Калотина с "Хемус"

17-километровият път трябва да е готов до 2015.

30.11.2012 | 15:19

Пътната агенция ще избере до края на другия месец строителя на 17-километров участък, който ще прави връзката на Калотина с магистрала "Хемус" (известен още като "Северна скоростна тангента").

Общо 11 кандидати са подали оферти в обявения преди месец конкурс, стана ясно днес при отварянето на документацията. Само две фирми - испанската CONSTRUCCIONES RUBAU и австрийската ПОРР БАУ са заявили, че искат да строят сами пътя. Останалите са в съдружия: "Д-СМС ДЖВ; обединение "Северна скоростна тангента"; обединение "Салваторе Матарезе" и "ИКС Гранди Лавори"; "Скоростна тангента"; консорциум "ХПВС –ССТ"; консорциум "Север"; съвместно предприятие "Салини-Импреджиоло"; сдружение "Северна тангента 2012"; обединение между испанската FCC Construction и столичната СК 13". FCC вече има успешно реализиран мащабен проект в България - строителството на Дунав мост II.

От АПИ заявиха на днешната среща, че тъй като отварянето на офертите и сравняването на документацията ще се проточи до по-късно тази вечер, официално ще обявят допълнително имената на останалите фирми, участващи в сдруженията.

Оценяването на офертите ще се извърши по критерия "икономически най-изгодна оферта" като най-голяма тежест за оценителната комисия ще има предложената цена, след това техническият проект и на последно място срокът за изпълнение.

Пътят трябва да е готов до 2015, прогнозира шефът на АПИ Лазар Лазаров. По предварителни разчети на агенцията проектът ще струва около 295 млн. лева. Парите ще бъдат осигурени по оперативна програма "Транспорт".

Северната скоростна тангента, според идейния проект, ще започва от възела със Софийския околовръстен път след разклона за село Мрамор, ще минава през кварталите  Требич, Илиянци, Бенковски, Кубратово, Орландовци, Малашевци и Враждебна. Краят на участъка е след бул. „Ботевградско шосе”, където чрез  "детелина" ще се свързва с автомагистрала "Хемус".

fallback
Още от България
fallback