fallback

Край с купуването на българско гражданство от чужденци

Министерството на правосъдието обяви нови правила след предупреждението от ЕК

22.01.2019 | 18:20 Автор: Тодор Петров

Край на така наречените "златни визи". Става въпрос за възможността чужденци да получават българско гражданство срещу инвестиции. Министерството на правосъдието обяви промените само ден след като стана ясно, че Еврокомисията е предупредила София, че това е възможност организирани престъпни групи да перат пари.

55-годишната Даринка Джингова е от Скопие, но иска да стане български гражданин по паспорт. За целта си записала час за интервю онлайн и е много доволна, че не се наложило да чака месеци за него. 

Жената признава, че би дошла да живее и работи у нас. Малката ѝ дъщеря с радост би завършила висшето си образование в България, разказва гордата майка. Даринка работи като счетоводител в малка фирма за галантерия. Съпругът ѝ е в производството на артикулите. Вярва, че и двамата лесно могат да си намерят работа у нас. 

А осигуреното препитание вече става задължително условие за получаване на българско гражданство. За последните 5 години, по Закона за българското гражданство, 46 души са поискали наш паспорт въз основа направени инестиции. Изискването е било да вложат у нас между 1 и 2 млн. лв. 

Държавата няма механизъм да отнема гражданство, ако инвеститорът не изпълнява обещанията си. А новите условия са съгласувани с всички заинтересовани институции - включително Президенството, което има последната дума чрез издаване на указ за всеки кандидат. 

Вижте повече във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback