30 години от емблематичната "Закуска с Митеран"

Президентът Франсоа Митеран се среща с група интелектуалци, както и със студенти от Софийския университет

18.01.2019 | 14:30 Редактор: Велислав Филипов
30 години от емблематичната

30 години от историческата "Закуска с Митеран“. На 20 януари тогавашният френски президент Франсоа Митеран идва на посещение в България и кани в посолството интелектуалци, които имат визия за промяна на системата в страната. От тогава всяка година Френското посолство дава закуска в чест на историческото събитие.

Франсоа Митеран пристига в България месеци преди Тодор Живков да бъде свален от власт. Освен с Живков, френският президент се среща и с група интелектуалци с опозиционни възгледи. Списъкът е изготвен внимателно както от френска, така и от българска страна. Като у нас поканите за закуската минават през погледа на Държавна сигурност.

Службите тогава са се страхували от Жельо Желев, разказва днес неговата дъщеря. 

"Беше много голяма паника как да се облече баща ми. Тъй като той имаше един единствен костюм, който беше много изтъркан. Нямаше шлифер. Приятели дойдоха, не можем да се изложи все пак пред френския президент. Притесняваше се да не би да бъде арестуван по пътя, така че дойде един негов приятел, който го придружи до самото посолство", обясни дъщерята на президента Жельо Желев - Станка Желева. 

В закуската участват 12 интелектуалци. Такива, които са вярвали в социализма с човешко лице и такива, които са вярвали в човешкото лице без социализъм, спомня си Анжел Вагенщайн.

Освен с интелектуалците, Митеран се среща и със студенти в аудитория в Софийския университет.

Въпреки че визитата на френския президент преди 30 години е известна като "Закуска с Митеран“, почти никой от поканените на нея не вкусва от блюдата. Повечето пият само кафе, а някои сок. Разговорите са за идеали, перестройка и свобода. 

Обиколката на Франсоа Митеран продължава в Чехословакия и Съветския съюз. А няколко месеца по-късно с падането на Берлинската стена се срива и тоталитарния режим в България.