Сдружение иска референдум за шистовия газ

Националното допитване да се проведе заедно с парламентарните избори, предлагат енергетици.

27.11.2012 | 17:04
Сдружение иска референдум за шистовия газ

Правителството трябва да направи референдум за проучването и добива на шистов газ, подобно на ядрения през януари, предложиха днес на пресконференция експертите от Движението за енергийна независимост (ДЕН). Според тях най-удачно е националното допитване да се проведе заедно с парламентарните избори догодина.

Проектът за изграждане на газопровода "Южен поток" и новият 10-годишен договор с "Газпром" няма да доведат до трайно намаление на цената на природния газ, убедени са членовете на сдружението. "Решението за тръбата е политически мотивирано, но не икономически обосновано", смята енергетикът Христо Казанджиев.

По отношение на референдума за атомната електроцентрала в Белене становището на ДЕН е, че правителството се опитва да се скрие зад вота на гражданите.

Призоваваме към бойкот на референдума, заяви вчера лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева. "Направихме анкета с няколко въпроса, свързани с допитването. Включиха се 6281 души, от които почти 70% смятат, че този референдум е фалшив". От ДСБ също обявиха, че с новоучреден инициативен комитет ще се противопоставят на атомния проект.

Междувременно от БСП обявиха, че ще обжалват решение на Централната избирателна комисия за назначаване на нови състави на районните избирателни комисии във връзка с провеждането на националния референдум на 27 януари, обяви депутатът Янаки Стоилов. Той се позова на закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, където е разписано, че районните комисии, които организират референдума, са със същия състав от проведените парламентарни избори.

Коментари по темата вижте във видео файла.