БСП и ГЕРБ за F-16 в НС: Къде е премиерът, къде е президентът?

Дебатът за купуването на новите изтребители започна със скандал

16.01.2019 | 11:41 Редактор: Анисия Иванова
БСП и ГЕРБ за F-16 в НС: Къде е премиерът, къде е президентът?

Депутатите дебатират ще започне ли страната ни преговори със САЩ за закупуването на  F-16. Парламентарните комисии по отбрана и бюджет и финанси подкрепиха Mинистерския съвет да се започне преговори със САЩ за нови бойни самолети. 

В комисията по отбрана ДПС подкрепи предложението, БСП и "Воля” гласуваха против. "Обединените патриоти" са разединени - докато Симеонов е против, Сидеров предложи преговаряне с руската държава. Ако парламентът приеме предложението на кабинета, сключването на договора със Съединените щати може да стане до 3-4 месеца.

Дебатът в парламента, който трябва да одобри днес започването на преговори със САЩ за купуването на нови изтребители F-16V Block 70, започна със скандал.

Тон даде социалистът Антон Кутев, който настоя премиерът Бойко Борисов да дойде в пленарната зала, защото решението, което ще бъде взето е много важно.

"Не Цветан Цветанов управлява държавата, а той", скочи червеният депутат, цитиран от Dnec.bg.

Според Кутев личният ангажимент на премиера в случая е много важен, а пък народните избраници не били запознати с мнението на Бойко Борисов по този договор.

Данаил Кирилов от ГЕРБ не остана длъжен на Антон Кутев и попита къде е главнокомандващият и бивш шеф на ВВС Румен Радев, който също е участвал в този процес, има отношение към сделката, той е подписал документа, с който исторически назад е стартирала процедурата.

Кирилов отсече, че е виждал президента само един път в НС и то в миналия мандат, когато дал на ГЕРБ и депутатите 7 дни, преди да ги разпусне.

"Не става въпрос за генерал, а за главнокомандващ", скочи той и попита кога държавният глава ще дойде в НС да си представи ветото.

"Президентът има място и на балкона, и тук, в пленарната зала, да дойде, и без това следваща точка е ветото му, а той никога не идва да се аргументира", допълни Кирилов.

В отговор на исканията и на Антон Кутев, и на Данаил Кирилов шефката на НС Цветан Караянчева обеща да информира Бойко Борисов и да се обади и на "Дондуков" 2.