Окончателно: Държавата ще сигури допълнителна електрическа енергия

По този начин щели да се стабилизират цените на борсата за бизнеса

14.01.2019 | 19:01 Редактор: Василена Василева
Окончателно: Държавата ще сигури допълнителна електрическа енергия

Държавната енергетика ще осигури допълнителна електрическа енергия за платформа "ден напред", което ще нормализира борсовия пазар. Това съобщи ресорният министър Теменужка Петкова след среща в КЕВР с шефовете на енергийните дружества и на  ръководителите на трите дружества от БЕХ, които осъществяват основните количества електроенергия, продаващи се на пазара "ден напред". - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток – 2" и НЕК. Петкова обясни, че се е стигнало до решението да се вземат няколко мерки.

"От държавната енергетика поемаме ангажимент да осигурим допълнително количество електрическа енергия за платформа "ден напред", което да даде възможност на борсовия пазар да се нормализира. Надяваме се, че това ще доведе до спокойствие на пазара", каза тя.

Освен това е било решено да се изработят нови стандартизирани профили.

"Ще направим анализ, за да проверим кое дружество може да дава допълнителни количества електроенергия за сегмента "ден напред". След това имаме ангажимент по отношение на осигуряване на енергията за платформата "ден напред". А всички останали количества се продават чрез платформата на Българската независима енергийна борса. И сега целта е тези дружества да осигурят количества извън вече споменатите. До дни ще направим баланс на енергията, които дружествата могат да предоставя, и ще разберем кое дружество или кои ще са тези, които ще могат да предоставят такава", обясни Петкова.

Тя посочи, че ТЕЦ "Марица-изток 2" работи на пълна мощност.

"Но има една особеност – това са разходите за въглеродни емисии, които ТЕЦ-ът прави. Така че това също трябва да бъде взето предвид. Това са разходи, които влизат в себестойността на централата", обясни енергийният министър.

Тя допълни, че третата мярка е пазарно обединение в различни сегменти на страни от региона на Югоизточна Европа.

Според шефа на КЕВР Иван Иванов това ще стабилизира цените на Българската независима енергийна борса.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR