Потребителите да използват разумно електроенергия през зимата, съветват от ЧЕЗ

Ако жилището бъде направено енергийно ефективно, парите за отопление може да намалеят с между 70 и 90 на сто.

25.11.2012 | 10:47
Потребителите да използват разумно електроенергия през зимата, съветват от ЧЕЗ

ЧЕЗ съветва клиентите си да използват разумно електроенергия през зимата. Целта е да се избегне свръхнатоварване по мрежата вследствие на повишената употреба на отоплителни електроуреди, съобщиха от пресцентъра на компанията.
„ЧЕЗ призовава своите клиенти да подхождат разумно към потреблението на електроенергия през настъпващия зимен сезон. По този начин те не само ще понижат сметките си за електричество, но и ще бъдат избегнати опасни претоварвания по мрежата вследствие на повишената употреба на отоплителни електроуреди”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

В началото на тази година компанията издаде наръчник „Енергиен спестовник” с практични съвети към клиентите си как по-рационално да използват електричеството, за да опазват околната среда и да намалят сметките за електроенергия.

Експертите на ЧЕЗ изчисляват, че 58% от потреблението на енергия е свързано с отоплението на домовете и офисите през зимата и охлаждането им през лятото. Ако жилището бъде направено енергийно ефективно, парите за отопление може да намалеят с между 70 и 90 на сто. Освен това понижаването на отоплението с един градус гарантира намаляване на месечната сметка за електричество с до 10%.