fallback

България е 61-ата най-добра страна да се родиш през 2013

Децата имат повече шанс за добър живот в Египет, Иран и Перу, твърди класация на Economist Intelligence Unit.

24.11.2012 | 14:18

През 2013 година ще е по-добре да се родиш в Египет, Алжир или Перу, отколкото в България, показва току-що публикувана класация на Economist Intelligence Unit, дъщерната аналитична компания на авторитетното британско списание The Economist. Страната ни заема 61-о място в ранглистата на държавите, в които родените през идната година деца имат най-високи шансове за добър живот.

Както пише The Economist, класацията е вдъхновена от едно изказване на Уорън Бъфет, прочутия милиардер и инвестиционен гений, който отдава успеха си на факта, че се е родил "в правилната страна и по правилното време" - в Съединените щати през 30-те.

При съставянето на класацията Economist Intelligence Unit отчита 11 различни фактора. Сред тях са качеството на живот, удовлетвореността на хората, нивата на престъпност, семейните отношения, качеството на здравните системи.

На 61-а позиция с коефициент 5.73, България е най-ниско класираната държава от Европейския съюз и третата най-ниско класирана от континента Европа (след Русия и Азербайджан).

Пред нас са страни като Египет (60-и), Тунис (59), Иран (58), Алжир (54), Тайланд (50), Перу (43). Сравнително близо до България са съседките й Румъния (56), Сърбия (54) и Турция (51). От бившия Източен блок най-челно са класирани Чехия (28) и Словения (32), като обаче класацията не обхваща всички държави по света, а само 80 по-значими. На последните места са Бангладеш, Украйна, Кения и Нигерия.

 

ТОП 10 на държавите, в които е най-добре да се родиш през 2013 година:1. Швейцария, 2. Австралия, 3. Норвегия, 4. Швеция, 5. Дания, 6. Сингапур, 7. Нова Зеландия, 8. Холандия, 9. Канада, 10. Хонконг.
fallback
Още от България
fallback