Трима ще се борят за поста главен прокурор

Гласуването най-вероятно ще бъде в средата на декември.

22.11.2012 | 12:27
Трима ще се борят за поста главен прокурор

Трима кандидати ще се борят за овакантения от Борис Велчев пост за главен прокурор, стана ясно днес. Във Висшия съдебен съвет са постъпили номинациите на заместник-главния прокурор Галина Тонева и на шефа на апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов. Третият в конкурса е председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, подкрепен лично от Борисов. Предстои всеки един от тримата да изложи своя концепция, като самото гласуване ще бъде най-вероятно в средата на декември.

В началото на месеца президентът Росен Плевнелиев подписа указ, с който назначи Велчев като член на Конституционния съд.

Галина Тонева е сред известните лица в съдебната власт. Преди да се влее в редиците на държавното обвинение по личното предложение на Борис Велчев, Тонева носеше „черна тога”. Тя стана популярна като председателя на състава на Софийския апелативен съд, оправдал всички подсъдими по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов.

Борислав Сарафов е минал през няколко нива в прокуратурата. Старият състав на ВСС го натовари с изключителната отговорност да ръководи специализираната апелативна прокуратура.

Кандидатурата на „абсолютния фаворит” Цацаров бе внесена от седем от членовете на съвета. При това разпределение на силите със сигурност на първи тур няма да има избран главен прокурор, тъй като за това са нужни 17 гласа.