fallback

Предприемачи тръгват на протест срещу забраната за пушене

Забраната няма да отпадне, уверен е Борисов.

22.11.2012 | 08:09

(Обновена в 10:26)

Пушачи в България излизат на национален протест срещу тоталната забрана на тютюнопушенето в заведенията за хранене и развлечения.

В София демонстрацията ще се състои на площад "Народно събрание" между 15.30 и 18.00. Под мотото "Бунтът на масите" собственици и клиенти на заведения планират да изразят несъгласието си с въведената от 1 юни забрана за употреба на тютюн и тютюневи изделия в закрити обществени места.

Протести ще има и в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен.

Избрахме "Бунтът на масите", защото е в синхрон с поставянето на празни маси, самотно стоящи на площада, обясняват организаторите. Според тях подобна проява символизира ситуацията в ресторантьорския сектор, „който е в колапс след въведената забрана”.

Забраната няма да бъде отменена, въпреки че привържениците на цигарите с приближаването на зимата все повече настояват. "Постепенно хората свикват и не виждам основание да се отменя", коментира Бойко Борисов.

Срив в оборотите беше отчетен още през летния сезон, а с настъпването на есенно-зимното застудяване приходите на някои места спаднаха с 90%, твърдят представители на бизнеса. На карта е поставено съществуването на хиляди заведения – особено на по-малките, а хиляди хора ежедневно губят работните си места, посочват още организаторите на шествието.

Преди повече от месец собственици на заведения настояха за връщане на стария режим, с отделни помещения за пушачи и непушачи.

fallback
Още от България
fallback