"Морска администрация" не е имала право да "задържа" либийския танкер в Бургас

Това постанови Върховният административен съд

08.01.2019 | 20:05 Редактор: Ралица Братанова
"Морска администрация" не е имала право да "задържа" либийския танкер в Бургас

Изпълнителна агенция "Морска администрация“ не е имала право да "задържа“ либийския танкер "Бард“ на пристанището в Бургас. Това постанови Върховният административен съд, след като разгледа жалбата на "Либиан навигейтър“ със спора между либийската компания и "Булгар гео мин Ел Ти Ди“. 

В мотивите си върховните съдии пишат, че не са спазени условията за забрана за отплаване на кораб и принудителни мерки, които са описани в Кодекса за търговското корабоплаване. Също така по закон танкерът е можел да обезпечи събиране на държавни вземания, но не и на такива от частно-правен характер. 

Затова корабът е върнат на либийските му собственици. В същото време с прессъобщение "Булгар гео мин Ел Ти Ди“ информира, че танкера "Бард“ вече е техен и плава в международни води под панамски флаг. Причина за принудителното му пидобиване е дълг от над шест милиона либийски динара, които Либия дължи на "Булгар гео мин“.

От българското дружество казват, че решението на Върховния административен съд идва след като танкерът вече е отплавал от бургаското пристанище със сменена собственост и флаг.