Здравният министър уволни директора на "Пирогов"

Началникът на реанимацията доц. Стоян Миланов ще оглави временно болницата за спешни случаи.

20.11.2012 | 17:50
Здравният министър уволни директора на
Здравният министър уволни директора на "Пирогов"

(Обновена в 18:53)

Здравният министър Десислава Атанасова е освободила от длъжност изпълнителния директор на "Пирогов" Димитър Раденовски. Причините са злоупотреби с пари от обществени поръчки, установени при проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Досегашният шеф на реанимацията Стоян Миланов ще поеме временно управлението на болницата, съобщи министърът на извънредна пресконференция тази вечер. "Избрах доц. Миланов, защото познава системата, професионалната му кариера е преминала в тази болница. От него разчитам да въведе различен подход на управление и креативно мислене“. Атанасова смени ръководството на болницата през юни тази година, но изпълнителният директор тогава запази поста си.

Преди дни лечебното заведение беше глобено със 100 хиляди лева заради нередности по договори с обществени поръчки. Само в един от случаите става дума за злоупотреби с над 710 хиляди лева. 

Докладът от финансовата проверка е в обем над 200 страници и вече предаден на прокуратурата. Акцентира се върху три непроведени конкурса за обществени поръчки в периода 2010-2012. Вместо да проведе публични търгове за почистване и строителство, директорът на болницата е сключил договори с фирми, поканени от него, е изводът на инспекцията.