Българка е замесена в международна измамна схема за 2 млрд. долара

Участниците са били арестувани в Лондон, по-късно пуснати под гаранция

04.01.2019 | 15:55 Редактор: Ралица Братанова
Българка е замесена в международна измамна схема за 2 млрд. долара

Българка е замесена в международна измамна схема за 2 милиарда долара. 37-годишната Детелина Събева и още трима бивши банкери от шейцарската инвестиционна банка Credit Suisse са арестувани , заради участие в схема, свързана с фирми в Мозабмик, съобщи Би Би Си. 

По първоначална информация схемата се осъществявала чрез заеми, отпускани от банката за държавни предприятия в Мозамбик. Чрез поредица от финансови транзакции между 2013 и 2016 година са били взети заеми за над 2 млрд. долара, гарантирани от правителството на Мозамбик. 

В хода на самите транзакции обвиняемите са измамили инвеститори. Арестувани са и още двама заподозрени, включително бившият финансов министър на страната. Те вече са обвинени от съда в Ню Йорк, защото част от тях са американски граждани. 

Арестуваната българка Детелина Събева от 2015 година е директор на лондонска фирма, която се е саморазпуснала година по-късно. Информация за дейността на тази фирма засега няма.

В специално изявление на банката Credit Suisse се посочва, че тримата бивши нейни служители са обвинени от властите в САЩ за "заобикаляне на вътрешния контрол на банката" чрез измама и са се опитали да скрият тези дейности от самата банка.

Участниците в схемата са били арестувани в Лондон, по-късно пуснати под гаранция. Вашингтон вече иска екстрадицията им.