fallback

Българите от кораба „Св. Николай” изпуснали срока да обжалват обвиненията си

Моряците са в испански затвор от 13 август тази година.

18.11.2012 | 16:28

Задържаните на кораба „Св. Николай”, натоварен с три тона кокаин, моряци изпуснали срока да обжалват отправените им обвинения, заявиха пред tv7 близки на арестуваните. Причината да бъде пропуснат тридневния срок за обжалване била, че задържаните нямали преводач, който да преведе написаните на испански обвинения. Езиковата бариера се оказала основна пречка в пълноценното общуване със служебните защитници в Испания, твърдят още близки на моряците.

По думите на адвоката и специалист по морско право Владимир Владимиров част от обвиненията били „скалъпени”. Един от аргументите на съда бил това, че българите разполагали с  мобилни телефони, флашки и лаптопи, което не е достатъчно основание задържането им под строг надзор, коментира Владимиров. По неговите думи представители на посолството ни в Испания твърдят, че българските експерти са държани настрана от следствените действия. Роднините на задържаните изказаха съмнение, че е направена експертиза на иззетия наркотик от борда на кораба, за да се докаже откъде идва и закъде е предназначен.

Корабът „Свети Николай“ беше задържан на 13 август на 50 мили от пристанището Кадис в Южна Испания. При акцията на испанската полиция са арестувани и 21 български моряци. Дни след задържането им вицепремиерът Цветан Цветанов заяви, че български агенти ще работят съвместно с испанските им колеги. Самият Цветанов посети Испания във връзка със случая. Около десет дни след задържането на българите той съобщи, че фактът, че на борда на кораба не имало друг товар, освен трите тона кокаин допълнително усложнява казуса.Делото срещу задържаните българи се гледа от Специализиран наказателен съд в Испания.

fallback
Още от България
fallback