Депутати и привърженици се обединиха срещу поправки в закон

Най-голямо недоволство предизвика забраната за малолетни деца на стадиона без възрастен.

17.11.2012 | 11:31
Депутати и привърженици се обединиха срещу поправки в закон

Феновете на противникови футболни отбори и депутати се обединиха срещу новите промени в Закона за опазване на обществения ред, приети от парламента на първо четене преди месец. С поправките се предвиждат глоба от 1 000 до 5 000 лева за всеки хванат с пиратки и ножове.

Най-голямото недоволство е срещу текста в закона, който забранява на малолетните деца да влизат на стадиона след 22:00 без възрастен придружител. Ако това не е техният родител или попечител, ще трябва да бъде представена декларация, подписана едновременно от родителя и от придружителя. Един възрастен ще може да доведе на стадиона не повече от три деца.

"Този закон решава едни проблеми, но обърква други. В стремежа си да е строг и справедлив, законодателят се е престарал", коментира днес по bTV председателят на парламентарната комисия по младежта и спорта Огнян Стоичков, който ще предложи някои текстове да отпаднат и по-специално тези, които засягат малолетните. Друг проблем той вижда в изискването за видеонаблюдение по стадионите, което щяло да затрудни някои клубове.

В България няма футболно хулиганство, смята Антон Калчев, председател на фенклуба на "Левски София-Запад". По думите му става въпрос за единични прояви, които не се толерират. Привърженици и на други клубове са изразили несъгласие срещу промените. 

Проблемът с футболното хулиганство не е решен дори и в Англия, коментира координаторът на Българския футболен съюз Елена Ваташка. "Пиротехниката е проблем, ако бъде легализирана, като в Австрия и Норвегия, ще отпадне един много тежък пропускателен режим".