Социалисти протестираха под мотото „Да сложим точка на катастрофата ГЕРБ"

Симеон Дянков коментира, че социалистическите правителства са виновни за кризите в България, а ГЕРБ знае как да излезе от тях.

17.11.2012 | 10:08
Социалисти протестираха под мотото „Да сложим точка на катастрофата ГЕРБ

(Обновена в 16.20)

Хиляди привърженици на социалистите се събраха на протест срещу управлението на ГЕРБ в София. По информация на БСП участниците в митинга са били 20 хиляди и са дошли от цялата страната. По данни на националното радио преди митинга на площада пред   храм-паметника "Свети Александър Невски" е имало 8 хиляди души.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че управлението на ГЕРБ е спирачка за развитието на България. Затова социалистите искат мандат от хората за промяна. Станишев подчерта, че вярва, че ще получи тази подкрепа.
Социалистите призоваха протестиращите да гласуват утвърдително на референдума  за АЕЦ „Белене” на 27 януари 2013.

Протестиращите носиха плакати с надписи: "Достоен труд за достоен живот", "Потъпкани социални права", "Срещу безработицата и монопола на ГЕРБ".

Ден преди протеста в централата на БСП е постъпил сигнал, че псевдофенове на пловдивски футболен отбор се канят да саботират събитието.

Това е вторият национален митинг срещу партията на Борисов, който социалистите организират.

Премиерът Бойко Борисов коментира митинга на БСП срещу управляващите с думите, че благодарение на правителството на ГЕРБ милиарди евро от еврофондове са влезли в страната. Пари, които са били спрени при управлението на тройната коалиция. Сред другите постижения на управляващите Борисов посочи построените магистрали, мостове и пътища.

От друга страна, „само парите, които (БСП) унищожиха в „Белене”, в „Цанков камък”, са два милиарда и половина,” коментира пред агенция Фокус Бойко Борисов. Той предположи, че БСП вероятно са „ много яростни в момента, защото отпаднаха посредниците за доставка на природен газ. Три посредника отпаднаха.Смятайте какви комисионни, какво чудо е било. Затова са много яростни. 21-22 % намаление на цената на газа е много нещо -те не могат да го понесат,” коментира Борисов.

На специален брифинг заместник-председателят на ГЕРБ Димитър Главчев заяви, че днешният протест е поредният провален опит на БСП да превърне едно политическо мероприятие в общонационално.

Вицепремиерът Симеон Дянков коментира пред агенция Фокус, че именно социалистическите правителства в България имат вина за кризата в страната.

„Общо комунистите и социалистите са ни довели досега до шест такива финансови и икономически кризи. Три са по живково време пред 80-те и 90-те години и след това – Луканов, Виденов, Станишев,” заяви Дянков и допълни, че явно лидерът на БСП разбира от кризи, а правителство на ГЕРБ знае как да излезе от тях.

„От криза се излиза точно по начина, по който работи нашето правителство. Всяка година затягаш коланите, за да не изпаднеш в колапса, в който са изпаднали Гърция, Румъния, Испания, Португалия, Исландия, Словения и т.н. Година по година си стягаш разходите и къде да си вложиш парите, така че тези пари хем да построят нещо ново – магистрали, училища, детски градини, хем това да помогне за някакво развитие на икономиката,” коментира финансовият министър.