fallback

Сдружение не очаква объркване в сметките заради по-евтиния газ

И друг път са правени корекции по време на отоплителния сезон, каза Илия Николаев от Асоциацията на топлофикационните дружества.

17.11.2012 | 09:34

Намалението на цените на топлинната енергия от следващата година вероятно няма да бъде голямо, тъй като "Булгаргаз" има недовзет приход, коментира днес за БТА председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев.

Евентуалното понижение на цените на парното няма да затрудни изготвянето на сметките, смята Николаев. "Вече от две години работим по схема на тримесечни корекции на цените на газа и на топлинната енергия и друг път са се налаагали корекции по време на отоплителния сезон. Там, където има месечно отчитане, няма да се наложи извънредно засичане на топломерите. На останалите места се прави отчитане на данните в абонатните станции и спрямо прогнозните количества, заявени от гражданите, корекциите в цените се прехвърлят и върху сметките".

След подписания през тази седмица нов договор за доставка на руски газ на цена с над 20 процента по-ниска спрямо цената в стария договор, от "Булгаргаз" прогнозираха минимално понижение на крайната цена на синьото гориво от 5-7 процента, което пък според методиката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще доведе и до понижение на цените на топлинната енергия.

По данни на асоциацията в момента всички топлофикационни дружества безпроблемно са започнали работа в отоплителния зимен сезон.

fallback
Още от България
fallback