Каква ще бъде 2019 година за джоба на българите?

От 1 юли минималната пенсия ще се увеличи с малко над 10 лева

01.01.2019 | 15:15 Редактор: Ралица Братанова
Каква ще бъде 2019 година за джоба на българите?

От днес минималната работна заплата у нас е 560 лева. По-високи възнаграждения са предвидени и в бюджетния сектор, както и за учителите. Увеличават се обаче и някои цени. Каква ще бъде 2019 година за джоба на българите?

Тази година Никола Добрев ще навърши 90 години. Навремето работил в международния отдел на Локомотив София. Говори френски и немски език. Пенсията му е 272 лева, но не се оплаква. Никола Добрев.

"Жена ми, да е жива и здрава, прави една сметка, колко пари ни трябват за храна. Оказва се, че ни трябват, ние сме 2-ма души, децата са отделно, трябват ни 250-260 лева", сподели той пред Bulgaria ON AIR. 

През месец май плащал 15 лева за вода. Сметките обаче постепенно станали непосилни.Ноември месец платил 46 лева за студена вода.

Работещите в бюджетния сектор очакват 10% увеличение на заплатите, учителите – 20%, а хората с минимална работна заплата ще получават с 50 лева повече спрямо миналата година.

От 1 юли минималната пенсия ще се увеличи с малко над 10 лева и ще стане 219 лева. От днес обаче скача и цената на водата в 27 български града - с между 5 и 25 стотинки. 

По-скъп е и природният газ с 3,5%, което засега няма да се отрази пряко на цената на парното, топлата вода и тока. 

Проф. Ганчо Ганчев смята, че 2019 да бъде почти същата като 2018 за България, но малко по-лоша. Най-вече заради негативните външноикономически тенденции.

"Нарастването на потреблението ще се забави. Можем да очакваме едно относително забавяне и влошаване на основните макроикономически параметри. При ниски инвестиции, при относително изоставане на капитала, ние не можем да очакваме високи темпове на растеж", коментира Ганчев пред Bulgaria ON AIR. 

Според проф. Ганчев фактът, че през 2018 са се родили по-малко бебета в сравнение с миналата година е показателен за икономическото състояние на българина. Когато има бебета, сметките не са проблем, а животът е по-добър.