Учителка и психично болният ѝ син останаха без дом – настаниха ги в приют

Жилището им било продадено след смъртта на съпруга, а парите разделени между роднини

31.12.2018 | 16:45 Редактор: Иван Берберов
Учителка и психично болният ѝ син останаха без дом – настаниха ги в приют

Пенсионираната учителка от Пловдив Блага Беберова и синът й Илия са настанени в общинския приют, след като останаха без дом. Собственото им жилище е продадено след смъртта на съпруга на педагожката, дългогодишен директор на СУ "Софроний Врачански". Сумата била разпределена между Илия, който е с психично заболяване, и двете му сестри.

"Парите свършиха бързо и двамата със сина ми се озовахме на улицата. Известно време нощувахме в чакалнята на Централна гара", обяснява 70-годишната Блага. По думите й сцените, на които са станали свидетели през нощите във фоайето, били страшни и срамни. Някои от бездомниците правели секс, а други се напивали до припадък.

"Пред очите ни обраха безпомощен сляп човек, но не посмяхме да се намесим от страх. Нямахме и телефон, за да се обадим на полицията", разказва Блага. Социални работници им съдействали да влязат в приюта под тепетата, където ще посрещнат Нова година заедно с още 30 бездомници. Заведението е пълно, 120 души без покрив чакат на опашка, за да бъдат настанени, ако се освободи място.

Майката и синът мечтаят да си наемат квартира, но се съмняват, че ще успеят да спестят от пенсиите си. Двамата вземат общо 373 лв. месечно, пише "24 часа". В общинския подслон могат да останат 3 месеца. След това трябва да си търсят друго място. В момента заведението е пълно с бездомници, прибрани от улиците на града с полиция и Спешна помощ.

"Голямата беда е, че болшинството са алкохолици. През първите няколко дни се опитват да спазват забраната да не пият в приюта, но после пак хващат чашката. Нанасят щети в помещенията и сме принудени да ги отстраним", коментира управителят Димитър Семерджиев. Наскоро патрулка докарала мъж, бедстващ на студа. Още същата вечер той разбил тоалетната и повредил кранчета, а след това избягал.

"Хората, които остават в приюта имат добри условия. Стаите са с по две легла, има парно и топла вода. Осигуряват се дрехи за преобличане, както и обяд", уточнява управителят. Той признава, че средствата не стигат за закуска и вечеря.

Държавната субсидия е малка - 7 лева на ден. В сумата се включват разходите за ток, вода, отопление, заплати на персонала. От няколко години общината дофинансира издръжката. Приютът разчита и на спонсори. С тяхна подкрепа са били подменени вратите на стаите на втория етаж. За Нова година фирми са предоставили продукти за трапезата в подслона.

Снимка: "24 часа"