Германската банка KfW даде отсрочка на БДЖ, съобщи Московски

Преговорите за дълга ще продължат след продажбата на "Товарни превози"; Започва втори опит за приватизация.

16.11.2012 | 14:18
Германската банка KfW даде отсрочка на БДЖ, съобщи Московски

(Обновена в 15:55)

Преговорите за непогасения дълг на БДЖ към германската банка KfW ще продължат, след като бъде приватизирано дъщерното дружество "Товарни превози", каза днес за Bulgaria ON AIR транспортният министър Ивайло Московски след пресконференция, на която беше отчетен напредъкът по Oперативна програма "Транспорт".  Заемът, на обща стойност 143.120 млн. евро, е още от 2005. Според договорката с държавната компания, 85% от сумата е с падеж 30.12.2017, а останалите 15% от кредита (19.7 млн. евро) са с падеж  30.12.2013. Немците се заканиха, че ще си вземат влаковете, ако не започне редовно погасяване на задълженията.

"До голяма степен с парите от приватизацията ще се погаси част от задължението, а ако и след това остане сума, ще мислим и друг вариант", каза министърът.

През октомври правителството взе решение Министерствата на транспорта и на финансите да търсят спешен вариант и да търсят заем в размер на  41 млн. евро. Премиерът предложи просрочените плащания да бъдат погасени с пари от Банката за развитие.

Междувременно Агенцията за приватизация обяви днес нов конкурс за продажбата на "Товарни превози". Критериите за допускане на участници са занижени спрямо прекратената на 18 юли процедура.

Стратегическите инвеститори трябва да са извършвали железопътни превози през последните пет години и да имат сертификат за безопасност; размерът на приходите да е минимум 100 млн. евро за последните три финансови години.

Към финансовите инвеститори има изискване да управляват активи или дялове в други дружества за не по-малко от 400 млн. евро за всяка от последните три години.

Обвързващи оферти се приемат до 15 часа на 82-я ден от датата на обнародване на решението в Държавен вестник. Депозитът за участие е в размер на 20 млн. евро или равностойността им в лева. До конкурса не се допускат консорциуми, офшорни дружества, както и компании с непогасени задължения, се казва в съобщението на агенцията.