През 2050 работещите в България ще са двойно по-малко?

Застаряващото население ще повиши значително социалните разходи, твърди Световната банка.

16.11.2012 | 09:39
През 2050 работещите в  България ще са двойно по-малко?

Застаряващото население и намаляването на работната сила в България ще доведат до сериозен ръст на социалните разходи на държавата с поне 2.3% от нивото на БВП, смята Питър Харолд, регионален директор на Световната банка за Централна и Източна Европа и балтийските държави, цитиран от БТА. Той представи данни за икономиката на Европейския съюз и в частност на България на конференцията "Златният растеж на България".

Според международната финансова институция страната трябва да прави повече за стимулирането на най-младите и по-възрастните хора активно да участват на пазара на труда, за да бъде постигната 75% заетост към 2020 година.

Докато работоспособната сила в по-богатите европейски държави и най-вече в Северна Америка се увеличава, в България тя рязко намалява и се очаква след 50 години да се свие наполовина, твърдят от Световната банка. Изчисленията показват, че за да се поддържат темповете на сближаване на България с останалите страни от общността, ще е необходим средногодишен ръст на производителността на труда от минимум  5.5% на година.

През последните 10 години производителността на труда в България расте с темпове 2.5 – 4%, а в старите 15 страни от ЕС - 15 с 1.5 на сто, посочва Питър Харолд.

В последните няколко години производителността на труда в България се повишава и чрез спад в заетостта - безработицата се увеличава, но има ръст на производството, тоест - с по-малко заети се постигат по-добри резултати, посочиха от Световната банка.

От институцията очертаха и проблемите пред страната, а именно – несигурната външна икономическа конюнктура, бизнес средата, както и нуждата от повече инвестиции в иновации и енергийно ефективни производства.

Ниските доходи на хората, следвани от демографската криза и енергийната независимост на страната са предизвикателствата пред България, твърди министърът на финансите Симеон Дянков, който също участва в конференцията.

Държавата е направила изчисления, че ако се построят 120 детски градини в 10-12 града майките ще могат да се върнат на работа по-рано от крайния срок на платеното майчинство, посочи вицепремиерът.

През 2050 всеки пети, който излиза на трудовия пазар в България ще е от ромски произход, предупредиха още от Световната банка.