МОСВ иска справка от Турция за строеж на ТЕЦ край Резово

Ще настояваме да участваме със становище по проекта в Инеада, каза министър Нона Караджова.

15.11.2012 | 15:04
МОСВ иска справка от Турция за строеж на ТЕЦ край Резово

Министерството на околната среда и водите ще изпрати запитване до Турция по повод информация в медиите от миналата седмица, че се готви строеж на ТЕЦ в град Инеада, на 15 километра от Резово. "Ще настояваме да участваме със становище в Оценката за въздействие върху околната среда", заяви днес ресорният министър Нона Караджова по време на посещение в Бургас. Друго искане на българското министерство да получи пълен достъп до проекта.

Според общински съветници от Резово топлоцентралата ще бъде построена в земетръсен район. Областният председател на БСП в Бургас Атанас Зафиров, председателят на Общинския съвет в Царево Петко Арнаудов и общинският съветник от Царево Димитър Гочев алармираха, че топлоцентралата ще е само първият обект от бъдещ промишлен парк, включващ още АЕЦ и четири ВЕЦ.

"Към настоящия момент в град Инеада не се извършват дейности по изграждане на ядрена електрическа централа. Съгласно турското законодателство общественият сектор не разполага с правомощия за изграждане на топлоелектрическа централа, а само от представители на частния сектор - след получаване на лиценз от Службата за регулиране на енергийния пазар", се посочва в писмо, изпратено от генералния консул на Турция в Бургас до областния управител Константин Гребенаров.

Екоминистърът направи първа копка за строителството на регионално депо за битови отпадъци на стойност над 40 млн. лева. На новия терен до бургаското село Братова ще се извозва боклукът на 9 общини.