fallback

Плевнелиев спря клетвата на Марковска като конституционен съдия

Депутати плашат Плевнелев с импийчмънт.

15.11.2012 | 10:57

(Обновена в 15.50)

Президентът Росен Плевнелиев напусна церемонията в Конституционния съд непосредствено преди Венета Марковска да положи клетва. По закон държавният глава трябва да присъства при този акт.

По този начин Плевнелиев осуети избора на Марковска за Конституционен съдия. При това положение парламентът ще трябва да направи нов, за да попълни квотата си.

Веднага след като новоизбраните членове на Конституционния съд - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов, вече бяха положили клетва, държавният глава изчете предварително подготвено изявление, в което заяви, че не може да присъства на полагането на клетва на юрист с неизчистени съмнения в репутацията си.

Това би нарушило и репутацията на Конституционния съд, което аз не мога да допусна, добави Плевнелиев. Той обяви, че днес е получил информация от прокуратурата, която го е накарала да бъде още по-сигурен в решението си да не присъства на клетвата.

По неофициална информация писмото, което е получил президентът, е за образувано в края на 2010 година разследване от Софийска градска прокуратура срещу неизвестен извършител за пране на пари, подкуп и търговия с влияние. Делото е било образувано по публикации на „Капитал” и „Mediapool”. Именно фактите от тези статии бяха в основата на сигнала срещу Марковска, подаден от Георги Тонев Колев.

Веднага, след като президентът напусна тържествената церемония, председателят на Конституционния съд проф. Евгени Танчев обясни, че в отсъствието на държавния глава не може да се полага клетва според Закона за КС.

Пред журналисти правосъдният министър Диана Ковачева, която председателства ВСС, коментира, че Марковска все пак ще се върне в съдебната система. „Приемането на оставката й бе подусловие да положи клетва като конституционен съдия“, уточни Ковачева. Това на практика означава, че етичната комисия на ВСС, която се е самосезирала по сигнала срещу Венета Марковска, ще извърши проверка по него – вариант, който преди това отпадаше.

Друго тълкуване обаче имат членовете на Съвета. Пред журналистите след Ковачева говори съдия Камен Иванов, който обясни, че няма как оставка да бъде гласувана под условие и Марковска вече не е магистрат. Той уточни, че това мнение се подкрепя от голяма част от членовее на ВСС. Иванов заяви, че ако Марковска иска отново да е съдия, тя трябва да се яви на конкурс за постъпване в съдебната система. Официалното решение на ВСС все още не е разпространено.

Висшият съдебен съвет освободи Венета Марковска тази сутрин с  18 гласа "за", двама "против" и двама "въздържал се". Самата тя изпрати писмо до членовете на Съвета, с което настояваше оставката да бъде гласувана "своевременно".

Близките до ГЕРБ независими депутати, които номинираха Венета, може да започнат процедура за отстраняването на президента Росен Плевнелиев от поста му. Според тях той е нарушил конституцията с демонстративния бойкот по време на церемонията.

Заедно с останалите независими депутати, обявили принадлежност към ГЕРБ - Валентин Димитров, Димитър Чукарски, Марио Тагарински и Тодор Великов - Матов обяви, че ще започнат да събират 48 подписа за питане до КС дали с оттеглянето си по време на клетвата президентът не е нарушил Закона за КС.

Депутатите от Коалиция за България пък ще поискат да започне нова процедура за избор на съдия на мястото на Венета Марковска.

fallback
Още от България
fallback