Борисов даде пари на обсерватория "Рожен"

Две министерства ще възлагат задачи на изследователския център, за да се издържа.

14.11.2012 | 12:39
Борисов даде пари на обсерватория
Борисов даде пари на обсерватория "Рожен"

Министерствата на земеделието и храните и околната среда и водите ще възлагат задачи на астрономите в обсерваторията в Рожен и срещу извършените дейности те ще получат сумата, която е необходима за оцеляване на обсерваторията до края на годината. Това е било решено по време на среща в сряда между премиера Бойко Борисов, министрите на земеделието и храните и на околната среда и водите и ръководството на обсерваторията, съобщи доц. д-р Таню Бонев, директора на Института по астрономия, към който е обсерваторията.

Вчера финансовият министър Симеон Дянко заяви, че няма да даде бюджетни пари за обсерваторията, защото “това е трета година, в която те излизат с този номер“. Изказването на вицепремиера беше подкрепено и от министър-председателя.

Днес обаче премиерът явно е на друго мнение. Борисов обясни, че в крайна сметка ще бъдат подписани два договора, с които обсерваторията ще бъде задължена да наблюдава влиянието на климата върху горите и околната среда. Той припомни още, че БАН разполага със свой бюджет и е негова задача да се грижи за своите институти, включително и за обсерваторията.

По договорите са осигурени общо 270 000 лева - 120 000 лева от земеделското и 150 000 лева от екоминистерството.

„Единият договор е подписан и още днес ще получите парите, за да може да си платите заплатите и режийните, с другите - развивате научната си дейност”, разпореди се премиерът и добави, че ако има необходимост от още средства, „за да не изпуснем някой астероид или някой взрив на звезда след десет години ” от министерството на образованието има готовност целево веднага да се предоставят пари.

През лятото ученическият отбор на България спечели четири медала на Олимпиадата по астрономия и астрофизика в Рио де Жанейро. Ивайло Полихронов от Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) и Константин Гундев от Математическата гимназия в Пловдив са отличени със сребърни медали, a Чавдар Дуцов и Цанимир Ангелов, и двамата от НПМГ, с бронзови медали.

В Бразилия момчетата показали не само умения да решават задачи, но и отлично боравене с телескопи и познания за звездното небе.