Комисия "Антикорупция" погва министър Владислав Горанов

Цацаров уточни, че резултатите от това разследване ще повлияят на решението на прокуратурата

20.12.2018 | 17:46 Редактор: Иван Берберов
Комисия

Комисията "Антикорупция" проверява финансовия министър Владислав Горанов за конфликт на интереси, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Той уточни, че резултатите от това новообразувано производство, което е заради декларираното от самия Горанов - че от 2012 година безвъзмездно живее в апартамент, предоставен от неговия кръстник, е важно за това как ще се развие проверката, която започна по същия повод самата прокуратура.

Самият Горанов смята, че в случая няма конфликт на интереси, защото никога фирми, свързани с кръстника му Иван Сариев, не са получавали обществени поръчки и субсидии. Въпреки това беше образувана проверка.

"Производството на Комисията има отношение и връзка с проверката на Прокуратурата. При всички случаи резултатът от това производство ще окаже влияние в решенията на Прокуратурата. Вярвам, че забавяне по производството от страна на Комисията няма да има, следователно и от наша страна няма да има", посочи още главният прокурор.

На въпрос дали прокуратурата отново ще атакува освобождаването от ареста на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров Цацаров първоначално каза, че това ще решат наблюдаващите прокурори, а след това – че по-вероятно е да има такъв протест.

За 48-часовите тайни арести, които бяха допуснати със законодателни промени и на които президентът наложи вето, Цацаров коментира, че това вето трябва да бъде използвано, за да бъдат прецизирани текстовете.

Той е категоричен, че трябва да бъде уточнено в закона, че извън съобщаването за тези задържания, не могат да бъдат изключвани категориите най-близки роднини.

Според главния прокурор не трябва да се бърза с антикорупционния закон и трябва да има обществено обсъждане.

Сотир Цацаров смята, че правомощията, които комисията "Антикорупция" притежава по закон, са й достатъчни, за да върши пълноценно работата си.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)