fallback

Лиляна Павлова вече не е министър

Опозицията нарече отстраняването ѝ от поста закъсняло

20.12.2018 | 13:00 Автор: Ралица Братанова

Лиляна Павлова вече не е министър. Парламентът закри Министерството на българското европредседателство.  Страната ни беше част от тройното председателство на Съвета на ЕС от Естония - България – Австрия, което определяше дневния ред на Европа. На 1 януари 2019 г. щафетата се поема от Румъния.

Лиляна Павлова пристигна в парламента с патерици заради счупен крак и седна на депутатските банки, защото не можа да изкачи стълбите до местата на кабинета.

Опозицията нарече освобождаването на Павлова и закриването на министерството закъснели. Отправи и критики към самото председателство.

Според Кристиан Вигенин от БСП, ресорното министерство е трябвало да бъде закрито по-рано, след като България предаде щафетата на Австрия на 1 юли, а функциите му да поеме Външно.

"Евтино било председателството и дори струвало по-малко от една глоба на ЕК, но въпросът е и дали са използвани ефективно парите", настоя той. Вигенин обвини властта, че колкото и да се хвали с успехите си България все още не е в Шенген, а за нашите превозвачи не са извоювани добри условия по пакета "Мобилност".

Мнозинството контрира - оценката на Евросъюза е била висока, а Павлова и екипа и са се справили блестящо. 

Висока оценка за Лиляна Павлова и подчинените ѝ даде и Валери Симеонов от ОП.

"България се справи блестящо, гражданите на ЕС научиха за България и то добри неща, това е постижение за рейтинга на страната ни, а ако трябва да поставя моята лична оценка тя ще е пет и половина. Половинката, която не достига за отличен е поведението на  политическата прослойка, защото когато трябваше да покажем единение, беше показано нещо друго", коментира той.

Самата Павлова даде висока оценка на себе си и на администрацията. Тя има дълга политическа кариера като министър на регионалното развитие в първия и втория кабинет на Борисов, както и като депутат, когато ГЕРБ беше опозиция. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR) 

fallback
Още от България
fallback