fallback

През 2013 заплатите на чиновниците няма да бъдат увеличавани

Само ГЕРБ и независимите подкрепиха бюджета за догодина.

08.11.2012 | 14:47

За следващата година се предвижда увеличаване на средствата за социална политика, образование, култура и здравеопазване, става ясно от доклада на парламентарната Комисия по бюджет и финанси по Законопроекта за държавния бюджет за 2013.

Увеличава се минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 април 2013 от 145 на 150 лева. Увеличава се и социалната пенсия за старост от 100.86 лева на 110 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 700 става на 770 лева.

Ще бъдат замразени обаче заплатите на заетите в държавната администрация и те няма да усетят промяна в трудовите си условия, ако разчетите бъдат приети.

Очаква се през следващата година ръст на БВП от 1.9%, който ще бъде задвижван основно от вътрешното търсене, пише още в доклада. Според сметките на държавните финансисти нивото на безработицата ще се запази на нивата от тази година

По план от 1 януари 2013 минималната работна заплата също ще се вдигне на 310 лева, или с 6.9% повече спрямо сегашния размер от 290 лева. Това, както и при предишното повишаване на минималната заплата ще се отрази и върху приходите от социално и здравноосигурителни вноски и ще вдигне автоматично най-ниските минимални осигурителни прагове по икономически дейности и професии.

В сметките за 2013 се предвижда и увеличаване на разходите за социални помощи и обезщетения със 134 млн. лева, както и за разходите за програми, дейности и мерки по социално подпомагане със 72 млн. лева.

Финансовото министерство планира размерът на приходите за догодина да бъде до 37.5% от БВП, което е с 6.4% повече спрямо програмата за 2012. Предвиждат се редица мерки за оптимизиране събираемостта на приходите.

„За четвърта година правителството представя бюджет, в който отсъства съдържание. Числата определено доминират над съдържанието“, каза депутатът от Коалиция за България и бивш финансов министър Пламен Орешарски при обсъждането в парламента на проектобюджета за 2013. Правителственият дълг ще продължи да расте, каза още народният представител. Обяснението с кризата продължава да доминира, но въпреки това отсъстват антикризисни политики, смята Орешарски. „За три години управление на ГЕРБ общата сума на извършените разходи са 83 милиарда лева при реализиран сумарен дефицит от 5 милиарда лева. През 2006, 2007, 2008 – общите разходи са 65 милиарда лева, с излишък над 5 милиарда лева. Добрата новина е, че все пак това е последният бюджет на това мнозинство“, каза бившият финансов министър.

„С Бюджет 2013 продължаваме традицията на финансова стабилност. Посланието на бюджета за следващата година е „Увеличение на доходите”, каза депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев в защита на проектозакона. През следващата година ще се продължи политиката на фискална консолидация. Ще имат приоритет онези сектори, които осигуряват икономически растеж. Заложени са и мерки за борба с бедността, каза още Главчев.

Бюджетът за 2013 година мина на първо четене. От 182 депутати в пленарна зала, „за" бяха 122, "против" гласуваха 60, 16 от независимите подкрепиха бюджета. Атака, ДПС, Синята коалиция и БСП гласуваха против.

fallback
Още от България
fallback